sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Uusia ajatuksia tutussa työssä

Kesäkuussa suoritin 3 viikon työssäoppimisjakson tutussa työpaikassani. Aluksi ajattelin, että onko järkevää työssäoppia sellaista työtä, jota olen tehnyt jo monta vuotta? Nyt kuitenkin huomaan, että koulusta saadut opit ja ajatukset tulivat monta kertaa mieleen tutussakin työssä: asioita voi tehdä myös uudella tavalla, välillä voi irrottautua tutuista ja turvallisista rutiineista ja löytää asioihin uusia näkökulmia.

Huonekalumyyjän työ on pääasiassa asiakaspalvelua, mutta myös tavaroiden esillepanoa, lähetysten purkamista, hinnoittelua, sähköpostien hoitamista, yhteydenpitoa asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, tilaamista, toimittamista, laskuttamista, inventaarin tekemistä, tuotteisiin perehtymistä, varastohommia, kantamista, kesäkukkien istuttamista ja hoitamista, imurointia, siivousta, tiskausta, ikkunoiden pesua... Kaikki on ennestään tuttua työtä, ja oli kiva huomata, että tähän työhön tuntui olevan pieni ikävä ja kaipuu taas pitkästä aikaa!

Tätä kaikkea ja paljon muutakin tein kolmen viikon aikana. Monta asiaa jäi silti vielä tekemättä ja monenlaisia uusiakin ideoita tuli mieleen. Kaikkia ideoita ei aina valitettavasti saa itse toteutettua: jos haluan siirtää ison sohvan ja ruokailuryhmän eri paikkaan, mutta muu henkilökunta on kiireistä ja varattuna, täytyy vaan sillä hetkellä luopua ideasta ja tyytyä niihin muutoksiin, joita saan itse tehtyä. Välillä tuli keksittyä luovia ratkaisuja, joilla pystyi välttämään jonkun isomman projektin, mutta sai silti tehtyä uudistuksen esillepanoon. Usein ajattelin mielessäni entisen työkaverini (terveisiä Harri O!) kommentteja "mikään ei ole kiveen hakattua", eli monenlaista muutosta saa aikaiseksi, kun vaan pyörittelee rohkeasti hetken tavaroita paikasta toiseen ja "kaikki löytää aina paikkansa", eli joku tuote voi löytää yllättävän hyvän paikan jostakin, vaikka sellaista vaihtoehtoa ei ollut etukäteen edes ajatellut.

Matto-osasto, sen hoitaminen ja mattojen myyminen on ehdottomasti itselleni mieluisinta työtä. Onneksi se työ käy helposti ihan yksinäänkin. Monta mattolavaa tuli järjesteltyä, kun vaan tarttui toimeen: rullasi matot yksitellen pois ja levitti uudestaan esille, siististi ja hyvään järjestykseen. Välillä on hyvä vähän "tuulettaa" mattolavaa, eli ottaa alimmaisia mattoja päällepäin näytille ja lajitella mattoja väreittäin järjestykseen. Usein asiakkaat hakevat jotakin tiettyä väriä, jolloin on hyvä, että vaihtoehdot ovat lähekkäin ja helposti vertailtavissa. Vähintäänkin sesongeittain mattolavat on hyvä "myllätä läpi", nyt otin päälle vaaleita ja raikkaita kesämattoja, syksyllä laitetaan parhaiten näkyviin tummat sävyt ja joulua kohti mennessä kaikki kasasta löytyvät punaiset matot. Näin ne elävät mattokasatkin vuodenaikojen ja sesonkien mukaan, samaan tapaan kun vaatteet vaatekaupoissa. Suomalaisten sisustajien suosikkivärit beige ja ruskea pitää kuitenkin aina olla helposti saatavilla!

Tein työssäoppimisaikanani paljon esillepanotöitä, alla on kuvat ennen ja jälkeen myymälän sisääntulon esillepanon muutoksesta. Halusin vaihtaa esillä olleet mustat kalusteet kesän kunniaksi kesäisemmiksi ja päivittää muutenkin sisääntulon paremmin tämänhetkiseen sesonkiin sopivaksi.

Ennen: sisääntulossa on mustia kalusteita, ei somisteita
ja näkyvillä aika paljon paljasta lattiaa.
Kokonaisuus on vähän kolkko ja irtonainen, siitä puuttuu
kodikkuus ja tuotteita sekä tilan kahta puolta yhdistävä teema.

Jälkeen: nyt esillä on terassille tai parvekkeelle sopiva polyrottinkikalusto,
kesäisiä värejä tekstiileissä ja somisteissa.
Kesäinen teema jatkuu myös sisääntulon toisella puolella.
Ulkona oven vieressä on kesäkukka-asetelma, johon valitsin oranssia, jotta se sopii
yrityksen logoon ja ikkunateippauksiin. Oranssi jatkuu myös sisääntulon sävyissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti