maanantai 20. huhtikuuta 2015

Mattoja ja värioppia

Tästä se inspiraatio taas lähtee! Nyt on loimi kangaspuissa ja tuli ihan "yllättäen" kiire ja hoppu löytää sopivat ainekset seuraavaan perinteiseen räsymattoon, ns. kiikkalaiseen sekoitusmattoon. Yleensä olen kutonut sekoitusmattoja Huittisten Taitokeskuksessa ohjaajan opastuksella ja värit on sommiteltu hänen värisilmällään, mutta nyt ajattelin pärjätä ihan omin neuvoin.
Aikaisemmin kutomistani matoista pitäisi löytää matonkuteiden järjestyksen logiikka ja somy-koulutuksen värioppiopetuksesta ammentaa silmää miellyttävää värijärjestystä... Lähtökohta ja ideoinnin alku on omista varastoistani löytyvät muutamat sinisävyiset matonkudekerät: sinisen ja sini-turkoosin eri sävyjä ja vähän valkoista, tehosteeksi pieni pilkahdus oranssia (kuvassa näkyy keltainen kerä, mutta päädyin lopulta oranssiin) Olisiko tässä nyt kyseessä väriopin termi väriharmonia (monochrome)? Siis yhden päävärin eri sävyt ja voimakkuudet. Lisään vielä sinisten joukkoon sinisen vastaväriä eli oranssia tehosteväriksi, jolloin muodostuu ns. väriharmonia vastaväriparilla (split complementary). Näinköhän se menee?
Valmiissa työssä aikanaan nähdään, miten värioppi toteutuu ja toimii perinteisessä räsymatossa. Toivottavasti lopputulos palkitsee kutojansa, tässä on vielä monen monta työtuntia edessä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti