lauantai 2. toukokuuta 2015

Kolme karismaattista miestä

Kyllä meitä opiskelijaneitoja hemmotellaan!
Sehän on opittu jo kouluajoilta, että ns. vierailevat tähdet ovat hauskaa vaihtelua tavallisiin koulupäiviin. Tästä ilosta on saatu nauttia kevään aikana kolmena päivänä ja kaikki vierailevat luennoitsijat ovat saaneet minut kuuntelemaan oppejaan ja kokemuksiaan suurella mielenkiinnolla, oli aihe mikä tahansa. Yhteistä näille kaikille luennoitsijoille on se, että he ovat oman alansa huippuja ja he kertovat omasta asiastaan ja osaamisestaan suurella innolla ja ylpeydellä. Nyt tiedän ja ymmärrän, mitä tarkoitetaan karismalla!

Ensimmäinen vierailija oli Odeal-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Olli Lassila. Olli kertoi Odealin Laskutuspalvelusta, jonka avulla voi kokeilla oman liiketoiminnan tai liikeidean mahdollisuuksia ennen varsinaisen yrityksen perustamista. Palvelun avulla voi toimia ns. kevytyrittäjänä, ilman että pitäisi itse huolehtia yritystoimintaan liittyvistä paperitöistä ja byrokratiasta. Asia upposi minuun täysin! Aion varmasti kokeilla palvelua jossain vaiheessa. Olen miettinyt jo pitkän aikaa pienimuotoista sivutoimista yrittäjyyttä ja oman toiminimen perustamista, mutta lopulta asia on aina kaatunut pienimuotoisenkin yritystoiminnan byrokratiaan. Olin siis jo valmiiksi potentiaalista kohderyhmää Ollin Odeal-bisnekselle. Vaikka en olisi etukäteen ollut yhtään kiinnostunut kyseisestä aiheesta, Ollin esityksen ja myyntipuheiden jälkeen olisin luultavasti huomannut tarvitsevani juuri tällaista palvelua! Oli ilo kuunnella (ja katsella!) huipputason myyntimiestä, joka loi ympärilleen positiivista fiilistä ja innostusta kertomalla omasta yrityksestään ja menestyksestään. Siis selkeästi karismaattinen mies!

Toisen vierailijan aihe oli valot ja valaistus. Kuulostaapa innostavalta maanantai-aamulta?!? Aiheesta kävi kertomassa oman alansa huippu, Huittisista maailmalle lähtenyt valosuunnittelija Jani-Matti Salo. Jani-Matti on Kiasma-teatterin valaistusmestari ja kiertää Euroopassa tekemässä valaistussuunnitelmia monenlaisiin projekteihin. Jani-Matti on palkittu Valosäde 2014 -palkinnolla Q-teatterin Ihanat ihmiset -esityksen tila-valo -ratkaisusta. Henkilöesittelyn jälkeen voisi kuvitella, että kyseessä on vanha harmaantunut yliopistoprofessori, mutta oikeasti nyt puhutaan kolmekymppisestä rennosta jätkästä, jolla on huikea tietotaito, kokemus, into ja ammattiosaaminen omasta erikoisalastaan. Kannattaa käydä googlaamassa ja vierailla kotisivuilla www.janimattisalo.com. Kiitos Jani-Matille valaistukseen liittyvistä neuvoista, ne tulevat varmasti käyttöön myös vähän arkisemmissa oloissa kuin mihin hän on työssään tottunut. Olen niin onnekas, kun sain olla kuulemassa Jani-Matin kokemuksista ja ammatista.Taas yksi karismaattinen mies!

Kolmas miesvierailija oli Jarno Toivola, turvallisuusalan kouluttaja ja aikaisemmin myös poliisina toiminut moniosaaja. Päivän aihe oli asiakaspalvelun turvallisuus. Jarno kertoi meille omista kokemuksistaan työelämässä, yhteiskuntamme oikeuskäsityksistä (on oikeasti mielenkiintoista kuulla, miksi omaa kotiaan puolustanut ihminen tuomitaan) ja ammattiensa hyvistä ja huonoista puolista. Koska kyseessä oli turvallisuusalan koulutus, teimme myös muutamia harjoituksia, esim. opettelimme irtautumaan otteesta, jos joku käy käteen kiinni, suojaamaan omaa kehoamme ja työntämään ei-toivotun lähestyjän tehokkaasti, mutta aika yksinkertaisesti irti ja kauemmaksi. Hyödyllisiä taitoja, mutta toivottavasti niitä ei tarvitse itse käyttää koskaan. Jarnon leppoisa olemus, rautainen ammattiosaaminen ja puheen paikallismurre olivat hauska yhdistelmä. Voin kyllä kuvitella, että mies vetää turvallisuuskurssin ronskeille miehille vähän eri otteella, kuin meille asiakaspalvelijanaisille. Kolmas karismaattinen mies!

ps. tässä vielä Wikipedian määritelmä sanalle karisma. Totta joka sana ja sopii täydellisesti jokaiseen kolmeen vierailijamieheen!

Karisma (kreik. χάρισμα, kharisma) on käsite, jota käytetään usein kuvailemaan yksilön voimakasta kykyä viehättää ihmisiä tai vaikuttaa heihin. Yhteiskuntatieteilijä Max Weber on todennut karisman olevan tunteen asia, jota ei voi pohjimmiltaan järjellä selittää. Aiheesta väitellyt Tuomo Takala on arvioinut vaikeasti kuvailtavan karisman viittaavan erityisesti ihmisiin, jotka saavat helposti huomiota ja ihailua; niin sanotun negatiivisen karisman kyseessä ollessa tällainen persoona saattaa kuitenkin vetää puoleensa jopa vihaa. Takala liittää karismaan sellaisia ominaisuuksia kuin "viehkeys, ylenpalttisuus, mielentyyneys, mystiikka, positiivinen energia, viehätysvoima ja sähköisyys."[1]
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti