sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Koivupöllejä kirjamuseon näyteikkunaan - ihan hullua vai tosi hyvä idea?

Nyt ollaan asian ytimessä... Kuluneella viikolla, ja vähän jo edelliselläkin, on saatu ideoida ja somistaa näyteikkunoita ihan tosissamme "kentällä" ja vielä viikon päätteeksi tehtiin harjoitussomistuksia koululla Eurassa. Ajatukset ovat siis pyörineet optisten keskipisteiden, kolmioiden, teemojen ja värien ympärillä monta päivää...

Tosielämän harjoitusikkunaksi minulle ja Irenelle annettiin Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin näyteikkunan somistaminen Marttilankadulla Sastamalassa. Ennestään ikkunassa oli talvinen somistus, joten omaa mielenkiintoa lisäsi se, että tämä homma tulee tarpeeseen: eletäänhän nyt jo kauneinta kevättä ja mennään kohti Suomen suvea. Tässä ikkunassa ei puettu mallinukkea tai torsoa, vaan tarkoitus oli luoda tunnelmaa ja mielenkiintoa annetuista teemoista sekä houkutella ihmisiä tutustumaan museon näyttelyihin ja tulemaan ostoksille myymälään. Onneksi teemat olivat selkeät ja niihin löytyi materiaalia Pukstaavin myymälästä. Ikkunaan toivottiin myös museolta löytynyttä isoa ja kesäistä Pekka Vuoren taulua. Muuten saimme museon henkilökunnalta vapaat kädet näyteikkunan toteuttamiseen.

Ensimmäinen annettu teema oli Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotisjuhlavuosi ja toinen kesäkuun alussa alkava Rudolf Koivun kuvittamien satujen näyttely. Gallen-Kallelan teeman päätimme toteuttaa klassiseen ja hillittyyn tyyliin, Rudolf Koivun teemassa ajattelimme vähän leikkiä ja satuilla lasten tapaan. Ajatuksena museon ikkunan somistaminen ei ollut ihan helppo homma, mutta todella mielenkiintoinen, kunhan ensin löysimme sopivia inspiraatioita ja pääsimme vauhtiin ideoinnissa: voiko museon ikkunaan kantaa oikeita koivupöllejä? Saadaanko askarrella kirjansivuista ja napeista kukkia sekä siiliperhe? Saadaanko käydä ostamassa kesäisen vihreätä terassimattoa pohja-materiaaliksi? Kesä me halutaan tähän ikkunaan saada! Kesä, Koivu, kukkivia koivuja, lastenkirjoja, satuja...


Edellinen näyteikkunasomistus oli vielä talviaiheinen,
joten ikkunan uudistaminen oli tarpeellista.

 


Näyteikkunan mali on ns. suljettu ikkuna, eli se on
erotettu myymälästä umpinaisella seinäkkeellä.
Tyhjänä ikkuna näyttää vielä tilavalta.
Onneksi olemme hoikkia tyttöjä,
sillä liikkuminen n. 45 cm syvässä tilassa
 on haasteellista: eteenpäin ja peruuttamaan pääsi,
mutta kääntyminen oli jo hankalaa!
 
Lopputulos 3-osaisesta näyteikkunasta kokonaisuudessaan.
Vasemmassa reunassa keskitytään Akseli Gallen-Kallelan teemaan,
keskellä paikkansa saa Pekka Vuoren taulu sekä siiliperhe ja Rudolf Koivun
näyttelystä kertovat mainokset, oikealla fiilistellään kesää ja satumaailmaa
Rudolf Koivun hengessä.



Lähikuva satuaiheisesta Rudolf Koivu -teemasta.
Tässä osiossa toteutuu parhaiten kesän ja sadun tunnelma:
vihreä ruoho, satumaisia "kirjansivukukkia" kukkivat koivut,
avonaisessa lastenkirjassa on esillä runo "Lennä, lennä leppäkerttu".
Kaikki nämä yhdistyvät myös viereiseen kesäaiheiseen tauluun.
 

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Näyteikkunaostoksille!

Harvoin tulee miettineeksi, mikä voima ja tarkoitus näyteikkunoilla on, voisi olla tai pitäisi olla. Näyteikkuna on avoinna 24 h vuorokaudessa, markkinoi koko tämän ajan yritystä sekä houkuttelee asiakkaita ostoksille ja käyttämään yrityksen palveluja. Hyvä näyteikkuna on mielenkiintoinen, pysäyttää ohikulkijan, kertoo tarinaa, luo elämyksiä, on katutaidetta kaupungeissa... Ykkösasia on kuitenkin kaupallisuus ja siihen pitää aina pyrkiä.

Onnistuneen näyteikkunan toteuttaminen vaatii hyviä ideoita, suunnittelua ja visuaalisia taitoja. Ideoiden ja suunnittelun jälkeen päästään itse tekemiseen ja toteuttamiseen, sen jälkeen hyvään lopputulokseen. Ideoita voi etsiä ja löytää mistä vaan, joskus ideat vaan ilmestyvät "jostain" tyhjästä... Tai joskus ideoita ei löydy mistään, vaikka kuinka etsii! Pelkät omat ideat ja suunnitelmat eivät kuitenkaan riitä, tarvitaan myös virallisia visuaalisia oppeja ja sommittelun sääntöjä. Muutamia tärkeitä tärppejä hyvän näyteikkunan rakentamiseen ovat:

* määritellään ja huomioidaan kohderyhmä
* toteutetaan AIDA-kaavaa, eli huomio, mielenkiinto, ostohalu ja toiminta (attention, interest, desire, action)
* valitaan yhtenäisen muotokieli, käytetään esim. pyöreitä tai kantikkaita muotoja
* valitaan max. 3 väriä, jotka kulkevat ikkunassa ristikkäin ylhäällä/alhaalla
* hyödynnetään optinen keskipiste, eli paikka, johon katsojan katse kohdistuu ensimmäisenä
* hyödynnetään sommittelussa ja tuotteiden ryhmittelyssä kolmio-malleja, jolloin ikkunaan syntyy katsetta ohjaavat päälinjat ja mielenkiintoinen kokonaisuus
* käytetään ryhmittelyissä paritonta määrä tuotteita tai elementtejä, sillä pariton määrä keventää kokonaisuutta ja lisää mielenkiintoa
* suositaan suoria linjoja, vältetään monimutkaisia viuhkoja ja poimutuksia
* "Less is more" eli keskitytään olennaisiin tuotteisiin ja jätetään turhat "täytteet" pois
* annetaan tuotteille tilaa, ikkunassa pitää olla myös tyhjiä kohtia
* valaistaan näyteikkuna, korostetaan valoilla yksityiskohtia ja luodaan syvyysvaikutelmaa

Näiden oppien perusteella on mielenkiintoista lähteä "kylille" näyteikkunaostoksille, bongaamaan kolmen värin kolmioita ja parittomia määriä!



 

lauantai 23. toukokuuta 2015

Kummasta tekee mieli ostaa?

Itsekin se on tunnustettava, että tuotteiden esillepanolla on suuri merkitys ostohaluihin: kyllä se houkuttaa, kun tuotteet ovat esillä kauniina ryhminä, tyylikkäinä väriyhdistelminä (tai vähemmän tyylikkäinä, mutta silti sopivan räiskyvinä), siististi aseteltuina, tuoteperheet yhteen kerättyinä, valmiiksi ideoituina ja yhdisteltyinä kokonaisuuksina... Tosikauppiaat  tietävät, että kun tuotteet ovat esillä houkuttelevasti, tulee asiakkaiden tehtyä heräteostoksia ja ostettua sellaistakin, mikä ei alunperin ollut mielessäkään. Myös suunniteltuja hankintoja on mukavampi ostaa, kun esillepanoihin on panostettu.

Tein pienen esillepanoharjoituksen huonekaluliikkeessä, jossa käyn välillä tekemässä työkeikkoja huonekalu- ja mattomyyjänä. Koulutuksesta saamieni neuvojen ja oppien mukaan on tärkeää saada tuotteisiin jonkinlainen loogisuus, joka helpottaa ja innostaa asiakasta ostamaan. Katselin matto-osastolla rullalla olevia mattoja ja päätin tehdä niille jotain... Siirtelin samojen tuoteperheiden matot lähekkäin (kollegan kanssa on jo vuosia käytetty termiä "kaverit yhteen"), yhdistelin samansävyiset matot väriryhmiin (vaikka ovatkin eri malleja), järjestelin isommat matot taakse ja pienemmät eteen jne. Aina työ ei välttämättä ole edes kovin iso tai aikaa vievä urakka, tässä tapauksessa aikaa meni alle puoli tuntia, mutta lopputulos on sellainen, että hommaan kannattaa ryhtyä!

Tässä ns. ennen ja jälkeen -kuvat, kummasta valikoimasta tekee mieli ostaa?

Matot ennen...



...matot jälkeen.
Järjestely lisää myös tilantuntua, sillä matto-osaston välialueet avartuivat
ja mattojen lähelle on helpompi päästä. Valikoima näyttää runsaammalta,
esim. kaikki Tähti-matot, valkosävyiset matot jne. ovat omina ryhminään,
eivätkä yksittäiset matot "huku" sekalaiseen valikoimaan.



 
 

lauantai 2. toukokuuta 2015

Kolme karismaattista miestä

Kyllä meitä opiskelijaneitoja hemmotellaan!
Sehän on opittu jo kouluajoilta, että ns. vierailevat tähdet ovat hauskaa vaihtelua tavallisiin koulupäiviin. Tästä ilosta on saatu nauttia kevään aikana kolmena päivänä ja kaikki vierailevat luennoitsijat ovat saaneet minut kuuntelemaan oppejaan ja kokemuksiaan suurella mielenkiinnolla, oli aihe mikä tahansa. Yhteistä näille kaikille luennoitsijoille on se, että he ovat oman alansa huippuja ja he kertovat omasta asiastaan ja osaamisestaan suurella innolla ja ylpeydellä. Nyt tiedän ja ymmärrän, mitä tarkoitetaan karismalla!

Ensimmäinen vierailija oli Odeal-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Olli Lassila. Olli kertoi Odealin Laskutuspalvelusta, jonka avulla voi kokeilla oman liiketoiminnan tai liikeidean mahdollisuuksia ennen varsinaisen yrityksen perustamista. Palvelun avulla voi toimia ns. kevytyrittäjänä, ilman että pitäisi itse huolehtia yritystoimintaan liittyvistä paperitöistä ja byrokratiasta. Asia upposi minuun täysin! Aion varmasti kokeilla palvelua jossain vaiheessa. Olen miettinyt jo pitkän aikaa pienimuotoista sivutoimista yrittäjyyttä ja oman toiminimen perustamista, mutta lopulta asia on aina kaatunut pienimuotoisenkin yritystoiminnan byrokratiaan. Olin siis jo valmiiksi potentiaalista kohderyhmää Ollin Odeal-bisnekselle. Vaikka en olisi etukäteen ollut yhtään kiinnostunut kyseisestä aiheesta, Ollin esityksen ja myyntipuheiden jälkeen olisin luultavasti huomannut tarvitsevani juuri tällaista palvelua! Oli ilo kuunnella (ja katsella!) huipputason myyntimiestä, joka loi ympärilleen positiivista fiilistä ja innostusta kertomalla omasta yrityksestään ja menestyksestään. Siis selkeästi karismaattinen mies!

Toisen vierailijan aihe oli valot ja valaistus. Kuulostaapa innostavalta maanantai-aamulta?!? Aiheesta kävi kertomassa oman alansa huippu, Huittisista maailmalle lähtenyt valosuunnittelija Jani-Matti Salo. Jani-Matti on Kiasma-teatterin valaistusmestari ja kiertää Euroopassa tekemässä valaistussuunnitelmia monenlaisiin projekteihin. Jani-Matti on palkittu Valosäde 2014 -palkinnolla Q-teatterin Ihanat ihmiset -esityksen tila-valo -ratkaisusta. Henkilöesittelyn jälkeen voisi kuvitella, että kyseessä on vanha harmaantunut yliopistoprofessori, mutta oikeasti nyt puhutaan kolmekymppisestä rennosta jätkästä, jolla on huikea tietotaito, kokemus, into ja ammattiosaaminen omasta erikoisalastaan. Kannattaa käydä googlaamassa ja vierailla kotisivuilla www.janimattisalo.com. Kiitos Jani-Matille valaistukseen liittyvistä neuvoista, ne tulevat varmasti käyttöön myös vähän arkisemmissa oloissa kuin mihin hän on työssään tottunut. Olen niin onnekas, kun sain olla kuulemassa Jani-Matin kokemuksista ja ammatista.Taas yksi karismaattinen mies!

Kolmas miesvierailija oli Jarno Toivola, turvallisuusalan kouluttaja ja aikaisemmin myös poliisina toiminut moniosaaja. Päivän aihe oli asiakaspalvelun turvallisuus. Jarno kertoi meille omista kokemuksistaan työelämässä, yhteiskuntamme oikeuskäsityksistä (on oikeasti mielenkiintoista kuulla, miksi omaa kotiaan puolustanut ihminen tuomitaan) ja ammattiensa hyvistä ja huonoista puolista. Koska kyseessä oli turvallisuusalan koulutus, teimme myös muutamia harjoituksia, esim. opettelimme irtautumaan otteesta, jos joku käy käteen kiinni, suojaamaan omaa kehoamme ja työntämään ei-toivotun lähestyjän tehokkaasti, mutta aika yksinkertaisesti irti ja kauemmaksi. Hyödyllisiä taitoja, mutta toivottavasti niitä ei tarvitse itse käyttää koskaan. Jarnon leppoisa olemus, rautainen ammattiosaaminen ja puheen paikallismurre olivat hauska yhdistelmä. Voin kyllä kuvitella, että mies vetää turvallisuuskurssin ronskeille miehille vähän eri otteella, kuin meille asiakaspalvelijanaisille. Kolmas karismaattinen mies!

ps. tässä vielä Wikipedian määritelmä sanalle karisma. Totta joka sana ja sopii täydellisesti jokaiseen kolmeen vierailijamieheen!

Karisma (kreik. χάρισμα, kharisma) on käsite, jota käytetään usein kuvailemaan yksilön voimakasta kykyä viehättää ihmisiä tai vaikuttaa heihin. Yhteiskuntatieteilijä Max Weber on todennut karisman olevan tunteen asia, jota ei voi pohjimmiltaan järjellä selittää. Aiheesta väitellyt Tuomo Takala on arvioinut vaikeasti kuvailtavan karisman viittaavan erityisesti ihmisiin, jotka saavat helposti huomiota ja ihailua; niin sanotun negatiivisen karisman kyseessä ollessa tällainen persoona saattaa kuitenkin vetää puoleensa jopa vihaa. Takala liittää karismaan sellaisia ominaisuuksia kuin "viehkeys, ylenpalttisuus, mielentyyneys, mystiikka, positiivinen energia, viehätysvoima ja sähköisyys."[1]