torstai 10. joulukuuta 2015

...Ja kohta on jo joulu!!! osa 2/2

Syksyn aikana suunnittelimme kaksi työtä koulun aulan ns. vitriiniin. Huittisten Yrittäjien yrittäjäjuhlaan suunnittelimme ja toteutimme ryhmätyönä gaalasomistuksen. Hommaan kuului paljon somisteiden askartelua ja vielä enemmän valkoisen kankaan silittämistä! Käytimme seinien koristelemiseen ja peittämiseen valkoista kangasta, joka laskostettiin ja nidottiin seinään kiinni. Lopputuloksesta tuli hieno! Saamme ryhmänä olla ylpeitä siitä, että saimme tehtyä koulun ankeasta aulasta juhlavan tilan.
Vitriinin keskelle telineelle tuli yrittäjäjärjestön taulu. Aulan muu somistus toteutettiin vitriinin kanssa samaan tyyliin, mutta laskostetut seinäkankaat olivat valkoiset. 


Toinen vitriinityö oli tehdä oma vitriinisuunnitelma teemalla joulu. Tätä työtä ei konkreettisesti toteutettu, mutta työ piti kuitenkin suunnitella toteuttamiskelpoiseksi. Työhön piti sisältyä myös tekstausosuus, joka ei valitettavasti ole omaa vahvuuttani. Jostain syystä tämä pimeä, sateinen ja myrkyinen syksy innoitti yhdistämään somistukseen kuutamon, kierrätystä, luonnon materiaaleja, kynttilöitä ja mustaa:


Konkreettisten töiden lisäksi syksyn opintoihin on kuulunut talousmatematiikka (prosentteja, alv-laskentaa, katetuottolaskentaa...), markkinointia ja siihen liittyviä projekteja (mediaseurantaa, mainosanalysointia, markkinointikampanjan suunnittelua...), sisustamista, somistuksen tekniikkaharjoituksia, valokuvausta, kuvankäsittelyä, näyttösuunnitelman laatimista... Mielenkiintoisia asioita, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Kiireisestä ja synkästä syksystä huolimatta joulu on tulossa! Ehkä joulutunnelma löytyy Raumalta ja Vanhan Rauman liikkeiden näyteikkunoista?

Syksyn meni jo?!? ... osa 1/2

Syksy on ollut kiireistä aikaa opinnoissa, sillä monenlaista projektia, etätehtävää ja harjoitusta on ollut vireillä koko ajan. Jotenkin ole niistä kaikista selviytynyt, vaikka välillä tuntui, että aika ei yksinkertaisesti riitä. Onhan tässä opintojen lisäksi ollut muutakin elämää ja ihan tavallista arkea, oma aikansa menee ihan jokaiseen asiaan: siivoukseen, pyykkien silittämiseen, ruoanlaittoon... Ensimmäiseksi tulee aina mieleen tylsät arkiasiat, mutta kuluuhan aikaa mukavissakin jutuissa: telkkarin katselussa, sisustuslehtien lukemisessa, harrastuksissa, ystävien kanssa seurustelussa, kahvittelu-, ravintola- ja shoppailuhetkissä tai ihan kokonaisissa shoppailupäivissä! Välillä on kiva vaan olla ja ihmetellä sateista ilmaa ja pimeitä iltoja.

Kylpyhuonesuunnitelman luonnostelua
Valmis kylpyhuonesuunnitelmaplanssi (esitysversio)  
Syksyn tuurauspäivinä huonekaluliikkeessä tein esillepanoja,

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Koruja messuosastolle - syksyn haastavin harjoitusprojekti

Syksyn aikana olen työstänyt monenlaisia harjoitusprojekteja opintoihini liittyen. Isoin urakka minulle itselleni oli messuosastotehtävä, jossa suunniteltiin messuosasto tulevan kevään Forma-messuille ja ihan oikealle yritykselle. Eivät ne muutkaan projektit helposti syntyneet, mutta niistä asiaa vähän myöhemmin...

Messuosastoyritykset jaettiin arpomalla ja sain arvonnassa Raitavaara Oy:n, joka oli itselleni ennestään tuntematon yritys, mutta onneksi on google: yritys on Itä-Suomessa sijaitseva pieni korujen valmistaja, jonka valikoima vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta vaikealta messuosastoprojektia ajatellen. Miten osaisin täyttää ison osaston myyvästi pienillä koruilla? Tuskailin aikani asian kanssa, kunnes päätin ottaa yhteyttä yrittäjään, ehkä sieltä tulisi jotain apuja. Pyysin materiaalinäytteitä, jotta saisin projektiini jotain konkreettista, jolla voisin asiaani havainnollistaa. Olinkin erittäin tyytyväinen, kun yrittäjä suhtautui asiaani positiivisesti ja sain postissa kirjekuoressa erilaisia puisia koruhelmiä nauhoihin punottuina sekä korujen pakkaamiseen ja esillepanoon liittyviä materiaalinäytteitä. Näitä pyörittelemällä kehittelin messuosastoidean, jossa yhdistyy Raitavaaran korumallisto ja keväisen luonnon elementit.

Messuosastotyö toteutettiin piirtämällä osastokuva ja pohjapiirros mittakaavassa ja tekemällä näistä esityskelpoinen planssi, eli esitysversio. Työhön laadittiin lisäksi kirjallinen osuus, jossa selvitettiin messuosaston ja messuille osastumisen yksityiskohdat, budjetit yms. tiedot. Kirjoittaminen on helppoa, mutta piirtäminen vaikeaa! Piirsin ensimmäisen luonnoksen ruutupaperille, jolloin sain sen aika hyvin mittäsuhteeseen. Varsinainen piirros piti tietenkin tehdä valkoiselle paperille, joten silloin iski valkoisen paperin paniikki. Luonnos ja idea olivat  valmiina, mutta miten saisin "luotua" ne uudelleen tyhjälle paperille? Tietenkin piirtämällä luonnoksen ikkunaa vasten läpi! Ei kai keinojen niin väliä ole, kunhan lopputuloksen saa paperille...?!?

Urakka oli kokonaisuudessaan iso ja trendisanaa käyttäen haastava, mutta mielestäni selvisin siitä kuitenkin hyvin. Olen itse työhöni ja lopputulokseen tyytyväinen, toivottavasti saan vielä myöhemmin palautetta opettajalta ja yrityksen omistajalta.

Keskeneräisyyttä ja projektin työstämistä...

... visuaalisen esitysversion lopputulos (planssi).

maanantai 12. lokakuuta 2015

Kesän muistoja... ja hyvää laivasuklaata!

Meitä "syksyn lapsia" on nyt hemmoteltu täydellisillä syyspäivillä: aamuisin on pientä pakkasta, aurinko paistaa koko päivän sinisellä taivaalla ja ruskan värit hehkuvat vielä puissa. Iltaisin voi jo laittaa sohvapöydälle pari pientä tuikkukynttilää ja ehkä yhden lyhdynkin ulos? Myös minä poltan nykyään kynttilöitä jo syksyllä, vaikka aikaisemmin olin vahvasti sitä mieltä, että kynttilät kuuluvat vain joulukuuhun! Niin se ihminen vanhetessaan muuttuu ja muutaman päivän päästä muutun taas vähän enemmän...

Syksyllä on hyvä hetki muistella kesän parhaita hetkiä ja samalla nautiskella eiliseltä syyslomaristeilyltä ostettua suklaata. Vaikka alku- ja keskikesä eivät olleet kovin lupaavia, elokuu kuitenkin pelasti paljon ja päästiin nauttimaan kesästä!

Elokuiset rapujuhlat, jotka muuttuivat loppuillasta espanjalaiseksi
tapas-illaksi. Ei ollut nopea juttu tehdä pöytä täyteen erilaisia
tapaslajeja, mutta idea oli kiva ja tykätty,
 ehkä otetaan joskus vielä uusiksi! 

Rapujuhlien kattaus saunatuvassa.
Oma paikka etsittiin lasten eläinmuistipelin korteilla:
jokaisella paikalla oli kortti valmiina ja arvontakulhosta nostamalla
 sai oman korttinsa, jonka pari piti löytää pöydästä. 
Kaverit yhteen ja ärreet kinkerit pystyyn, kivaa oli!

Elokuu ja kesäloma, melkein kaikki kauniit päivät
tuli vietettyä vesillä. Tutuksi tulivat Siuron Koskibaarin
pizzat, Ellivuoren lounas ja Vammalan Laiturikahvilan annokset.

Rakastan pionin kukkia, kaikkia sävyjä ja lajikkeita, yksin tai yhdessä.

Kesän tee-se-itse -projekti:
rapsuttelin vanhan ikkunakehyksen, tästä taitaa
tulla jotain pientä kivaa vaikka joulusisustukseen...



Trikookuteista solmittu amppeli.
 Tällä idealla voi helposti toteuttaa monenlaista,
kun vaihtaa värejä, kudepätkien pituuksia ja
solmujen etäisyyksiä.



torstai 1. lokakuuta 2015

Matkakuumetta matkatoimistosta!

Palasin muutaman vuoden tauon jälkeen matkatoimistotöihin jännittyneenä, mutta kuitenkin innostuneena. Mietin, osaanko enää? Ohjelmia ja varausjärjestelmiä on monia ja ne ovat varmasti muuttuneet vuosien aikana. Perinteisten matkaesitteiden käyttäminen on vähentynyt ja nykyään lähes kaikki tieto haetaan internetistä. Olenkin tyytyväinen, että olen aikoinaan laittanut talteen muutamia Aurinkomatkojen vanhoja esitteitä: mikä nostaakaan enempää matkakuumetta, kun matkaesitteen selailu! Muistan edelleen muutamien esitteiden kohteet, kuvat, hotellivaihtoehdot jne. ja omat fiilikseni, kun olen vertaillut kohteita ja hotelleja ja lopulta päätynyt varaamaan matkan esitteen tietojen perusteella. Nykyään nämä kaikki valinnat ja vertailut tehdään netissä ja keskustelupalstoilla, onhan se toisaalta nykyaikaa.

Internetin käyttö on vähentänyt matkatoimistoissa asiointia, kun matkan pystyy varaamaan itse netistä. Sain silti ilokseni huomata, että matkatoimistojakin tarvitaan. Matkatoimistossa asiakas saa henkilökohtaista palvelua ja matkatoimistovirkailija hoitaa ja selvittää monenlaisia asioita asiakkaan puolesta. Kaikki asiakaskontaktit eivät tietenkään aina johda varaukseen ja ns. kaupantekoon, mutta silloinkin työ on tärkeää asiakaspalvelua: vaikka nyt ei päädytty varaukseen, toivottavasti asiakasta palveltiin niin hyvin, että hän päättää seuraavallakin kerralla tulla asioimaan matkatoimistoon.

Työssäni huomasin taas, kuinka monipuolisia töitä pienessä matkatoimistossa tehdään: varataan risteilymatkoja, laivayhtiöiden reittimatkoja, hotellimatkoja Tallinnaan ja muihin kaupunkeihin, etelänmatkoja, lentoja eri kohteisiin ympäri maailmaa, hotelleja eri kaupunkeihin, lomamökkejä Suomeen… hoidetaan viisumianomuksia eteenpäin, tehdään matkavakuutuksia, myydään lahjakortteja, rakennetaan ja paketoidaan ryhmämatkoja ja perhematkoja… selvitellään matkailuun ja matkustamiseen liittyviä asioita, käytetään kohdemaiden matkailualan agenttien palveluita, tehdään matkaehdotelmia, -tarjouksia, laskutusta, liputusta, lähetetään vahvistuksia jne. Sähköposti on nykyään tärkein matkatoimiston ”työkalu” ja yhteydenpitoväline, sillä ollaan paljon yhteydessä asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Monet liput ja vahvistukset toimitetaan kätevästi sähköisessä muodossa ja perinteistä kirjepostia käytetään enää harvoin. Vaikka moni asia on tallessa tietokoneella, varmuuden vuoksi ja myös totutun tavan mukaan toimistossa käytetään silti paljon paperia, printtejä ja mappeja.  Omakin käytäntöni on tulostaa paljon asiaa paperille ja työstää niitä asia kerrallaan, säilyttää ”projektimuovitaskuissa” työpöydällä ja siirtää siitä pikkuhiljaa oikeisiin mappeihin ja matkan jo toteuduttua paperit arkistoidaan lopuksi ns. ok-slippi -mappeihin.

Matkatoimistotyö on enimmäkseen toimisto- ja asiakaspalvelutyötä, mutta tähänkin työhön sisältyy myös visuaalisia elementtejä. Toimiston visuaalinen ilme muodostuu suurimmaksi osaksi toimiston kalustevalinnoista, matkaesitteiden esillepanosta, näyteikkunoista sekä yleisestä selkeydestä ja siisteydestä. Matkaesitteiden hylly- ja paikkajärjestystä voi toimistossa vaihdella sesonkien ja teemojen mukaan, esim. kesällä "eturiviin" parhaalle paikalle pääsevät laivayhtiöiden kesäesitteet ja perhematkoja markkinoivat esitteet. Ikkunoiden ja toimiston sisäilmeen muuttamista helpottavat esim. laivayhtiöitä muutaman kerran vuodessa tulevat teemojenmukaiset julisteet. Julisteet ovat näyttäviä, niillä luodaan mielikuvia ja myydään matkapalveluita. Varsinaisten konkreettisten tuotteiden puuttuessa julisteilla on tärkeä rooli matkatoimiston visuaaliselle ilmeelle. Työssäoppimistoimistoni näyteikkunoihin on suunniteltu tason/esitetelineen rakentamista, mutta projektin toteuttaminen siirtyy syksyyn tai talveen. Kesäsesongin aikaan ei ollut aikaa paneutua ikkunoiden muutostöihin, mutta toivottavasti uudistus saadaan toteutettua tulevaisuudessa.


Tein pienelle apupöydälle spa-/kylpyläloma -teemaisen
esillepanon kylpylälomaesitteistä ja kukkivista orkideoista.
Julisteilla pystyy helposti ja nopeasti muuttamaan
näyteikkunoiden ilmettä. Parhaat julisteet ovat
kauniita, kiinnostavia, informatiivisia ja aktivoivat
asiakasta toimimaan: Varaa matkasi meiltä!
























Ja kyllä... oma matkakuumeeni nousee aina huippulukemiin, kun teen töitä matkailuasioiden parissa. Taas huomasin, kuinka monia hienoja jo kokemisen arvoisia paikkoja maailmassa on. Realiteetit pitää kuitenkin ottaa huomioon, seuraava oma matkani voi olla laivaristeily tai joku muu kiva "pikkureissu". Tai vähän isommalla satsauksella olisi kiva tehdä kaupunkimatka johonkin Euroopan kaupunkiin, vaikkka joulutorien aikaan? Talvihaaveena on ihan varmasti lämpö ja aurinko, ehkä Thaimaa?





maanantai 21. syyskuuta 2015

Tere! Työssäoppimisen opintomatkalle Tallinnaan

Kesän toisessa työharjoittelussani otin pienen aikamatkan taaksepäin omassa työelämässäni ja palasin muutaman vuoden takaisiin töihini matkatoimiston tiskin taakse. Matkatoimistotyö tuli tänä kesänä ajankohtaiseksi, kun minua pyydettiin kesän sesonkiajaksi töihin matkatoimistoon. Olen vuosien saatossa jo vähän luopunut ajatuksesta palata joskus takaisin matkailualalle, mutta nyt otin haasteen kuitenkin vastaan ja päätin samalla selvittää omia fiiliksiäni siitä, miltä alalla työskentely tuntuu nykyään. Toivottavasti minulla on työskentelyni jälkeen vastauksia omiin kysymyksiini ja tämä jakso selkiyttäisi ajatuksiani, kun pohdin omaa tulevaisuuttani.

Sattumalta samaan ajankohtaan osui "pakottava tarve" lähteä käymään pienellä porukalla Tallinnassa... Onneksi työantajani on joustava ja hän antoi idean toteuttaa Tallinnan-matkan ns. opintomatkana. Neljän hengen ryhmänä lähdimme siis tutustumaan kahdeksi ensimmäiseksi työpäiväkseni kesäiseen Tallinnaan!

Tallinnan vanhakaupunki on aina yhtä tunnelmallinen paikka,
käydä vaikka jollakin mukavalla terassilla
lämmittelemässä kesäillan viilentyessä. 

Opintomatka ei ollut ollenkaan huono idea ja näin jälkeenpäin olenkin tyytyväinen, että reissu tuli tehtyä. Matkan kokemusten perusteella pystyin töissä antamaan monenlaisia vinkkejä, esim. hotelli-, ravintola- ja ostostarjonnasta Tallinnan-matkaa varaaville asiakkaille. Vinkiksi tässäkin kaikille: kannattaa kävellä välillä vähän poispäin Viru-keskuksen alueelta ja suunnata kohti Solaris-kauppakeskusta. Solaris-keskuksen tyylikkäällä kattoterassilla kelpaa nautiskella mahtavista näköaloista, hyvistä ja kohtuuhintaisista pikkupurtavista sekä juomista ja nauttia kaupungin tunnelmasta!

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Uusia ajatuksia tutussa työssä

Kesäkuussa suoritin 3 viikon työssäoppimisjakson tutussa työpaikassani. Aluksi ajattelin, että onko järkevää työssäoppia sellaista työtä, jota olen tehnyt jo monta vuotta? Nyt kuitenkin huomaan, että koulusta saadut opit ja ajatukset tulivat monta kertaa mieleen tutussakin työssä: asioita voi tehdä myös uudella tavalla, välillä voi irrottautua tutuista ja turvallisista rutiineista ja löytää asioihin uusia näkökulmia.

Huonekalumyyjän työ on pääasiassa asiakaspalvelua, mutta myös tavaroiden esillepanoa, lähetysten purkamista, hinnoittelua, sähköpostien hoitamista, yhteydenpitoa asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, tilaamista, toimittamista, laskuttamista, inventaarin tekemistä, tuotteisiin perehtymistä, varastohommia, kantamista, kesäkukkien istuttamista ja hoitamista, imurointia, siivousta, tiskausta, ikkunoiden pesua... Kaikki on ennestään tuttua työtä, ja oli kiva huomata, että tähän työhön tuntui olevan pieni ikävä ja kaipuu taas pitkästä aikaa!

Tätä kaikkea ja paljon muutakin tein kolmen viikon aikana. Monta asiaa jäi silti vielä tekemättä ja monenlaisia uusiakin ideoita tuli mieleen. Kaikkia ideoita ei aina valitettavasti saa itse toteutettua: jos haluan siirtää ison sohvan ja ruokailuryhmän eri paikkaan, mutta muu henkilökunta on kiireistä ja varattuna, täytyy vaan sillä hetkellä luopua ideasta ja tyytyä niihin muutoksiin, joita saan itse tehtyä. Välillä tuli keksittyä luovia ratkaisuja, joilla pystyi välttämään jonkun isomman projektin, mutta sai silti tehtyä uudistuksen esillepanoon. Usein ajattelin mielessäni entisen työkaverini (terveisiä Harri O!) kommentteja "mikään ei ole kiveen hakattua", eli monenlaista muutosta saa aikaiseksi, kun vaan pyörittelee rohkeasti hetken tavaroita paikasta toiseen ja "kaikki löytää aina paikkansa", eli joku tuote voi löytää yllättävän hyvän paikan jostakin, vaikka sellaista vaihtoehtoa ei ollut etukäteen edes ajatellut.

Matto-osasto, sen hoitaminen ja mattojen myyminen on ehdottomasti itselleni mieluisinta työtä. Onneksi se työ käy helposti ihan yksinäänkin. Monta mattolavaa tuli järjesteltyä, kun vaan tarttui toimeen: rullasi matot yksitellen pois ja levitti uudestaan esille, siististi ja hyvään järjestykseen. Välillä on hyvä vähän "tuulettaa" mattolavaa, eli ottaa alimmaisia mattoja päällepäin näytille ja lajitella mattoja väreittäin järjestykseen. Usein asiakkaat hakevat jotakin tiettyä väriä, jolloin on hyvä, että vaihtoehdot ovat lähekkäin ja helposti vertailtavissa. Vähintäänkin sesongeittain mattolavat on hyvä "myllätä läpi", nyt otin päälle vaaleita ja raikkaita kesämattoja, syksyllä laitetaan parhaiten näkyviin tummat sävyt ja joulua kohti mennessä kaikki kasasta löytyvät punaiset matot. Näin ne elävät mattokasatkin vuodenaikojen ja sesonkien mukaan, samaan tapaan kun vaatteet vaatekaupoissa. Suomalaisten sisustajien suosikkivärit beige ja ruskea pitää kuitenkin aina olla helposti saatavilla!

Tein työssäoppimisaikanani paljon esillepanotöitä, alla on kuvat ennen ja jälkeen myymälän sisääntulon esillepanon muutoksesta. Halusin vaihtaa esillä olleet mustat kalusteet kesän kunniaksi kesäisemmiksi ja päivittää muutenkin sisääntulon paremmin tämänhetkiseen sesonkiin sopivaksi.

Ennen: sisääntulossa on mustia kalusteita, ei somisteita
ja näkyvillä aika paljon paljasta lattiaa.
Kokonaisuus on vähän kolkko ja irtonainen, siitä puuttuu
kodikkuus ja tuotteita sekä tilan kahta puolta yhdistävä teema.

Jälkeen: nyt esillä on terassille tai parvekkeelle sopiva polyrottinkikalusto,
kesäisiä värejä tekstiileissä ja somisteissa.
Kesäinen teema jatkuu myös sisääntulon toisella puolella.
Ulkona oven vieressä on kesäkukka-asetelma, johon valitsin oranssia, jotta se sopii
yrityksen logoon ja ikkunateippauksiin. Oranssi jatkuu myös sisääntulon sävyissä.


sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Koivupöllejä kirjamuseon näyteikkunaan - ihan hullua vai tosi hyvä idea?

Nyt ollaan asian ytimessä... Kuluneella viikolla, ja vähän jo edelliselläkin, on saatu ideoida ja somistaa näyteikkunoita ihan tosissamme "kentällä" ja vielä viikon päätteeksi tehtiin harjoitussomistuksia koululla Eurassa. Ajatukset ovat siis pyörineet optisten keskipisteiden, kolmioiden, teemojen ja värien ympärillä monta päivää...

Tosielämän harjoitusikkunaksi minulle ja Irenelle annettiin Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin näyteikkunan somistaminen Marttilankadulla Sastamalassa. Ennestään ikkunassa oli talvinen somistus, joten omaa mielenkiintoa lisäsi se, että tämä homma tulee tarpeeseen: eletäänhän nyt jo kauneinta kevättä ja mennään kohti Suomen suvea. Tässä ikkunassa ei puettu mallinukkea tai torsoa, vaan tarkoitus oli luoda tunnelmaa ja mielenkiintoa annetuista teemoista sekä houkutella ihmisiä tutustumaan museon näyttelyihin ja tulemaan ostoksille myymälään. Onneksi teemat olivat selkeät ja niihin löytyi materiaalia Pukstaavin myymälästä. Ikkunaan toivottiin myös museolta löytynyttä isoa ja kesäistä Pekka Vuoren taulua. Muuten saimme museon henkilökunnalta vapaat kädet näyteikkunan toteuttamiseen.

Ensimmäinen annettu teema oli Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotisjuhlavuosi ja toinen kesäkuun alussa alkava Rudolf Koivun kuvittamien satujen näyttely. Gallen-Kallelan teeman päätimme toteuttaa klassiseen ja hillittyyn tyyliin, Rudolf Koivun teemassa ajattelimme vähän leikkiä ja satuilla lasten tapaan. Ajatuksena museon ikkunan somistaminen ei ollut ihan helppo homma, mutta todella mielenkiintoinen, kunhan ensin löysimme sopivia inspiraatioita ja pääsimme vauhtiin ideoinnissa: voiko museon ikkunaan kantaa oikeita koivupöllejä? Saadaanko askarrella kirjansivuista ja napeista kukkia sekä siiliperhe? Saadaanko käydä ostamassa kesäisen vihreätä terassimattoa pohja-materiaaliksi? Kesä me halutaan tähän ikkunaan saada! Kesä, Koivu, kukkivia koivuja, lastenkirjoja, satuja...


Edellinen näyteikkunasomistus oli vielä talviaiheinen,
joten ikkunan uudistaminen oli tarpeellista.

 


Näyteikkunan mali on ns. suljettu ikkuna, eli se on
erotettu myymälästä umpinaisella seinäkkeellä.
Tyhjänä ikkuna näyttää vielä tilavalta.
Onneksi olemme hoikkia tyttöjä,
sillä liikkuminen n. 45 cm syvässä tilassa
 on haasteellista: eteenpäin ja peruuttamaan pääsi,
mutta kääntyminen oli jo hankalaa!
 
Lopputulos 3-osaisesta näyteikkunasta kokonaisuudessaan.
Vasemmassa reunassa keskitytään Akseli Gallen-Kallelan teemaan,
keskellä paikkansa saa Pekka Vuoren taulu sekä siiliperhe ja Rudolf Koivun
näyttelystä kertovat mainokset, oikealla fiilistellään kesää ja satumaailmaa
Rudolf Koivun hengessä.



Lähikuva satuaiheisesta Rudolf Koivu -teemasta.
Tässä osiossa toteutuu parhaiten kesän ja sadun tunnelma:
vihreä ruoho, satumaisia "kirjansivukukkia" kukkivat koivut,
avonaisessa lastenkirjassa on esillä runo "Lennä, lennä leppäkerttu".
Kaikki nämä yhdistyvät myös viereiseen kesäaiheiseen tauluun.
 

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Näyteikkunaostoksille!

Harvoin tulee miettineeksi, mikä voima ja tarkoitus näyteikkunoilla on, voisi olla tai pitäisi olla. Näyteikkuna on avoinna 24 h vuorokaudessa, markkinoi koko tämän ajan yritystä sekä houkuttelee asiakkaita ostoksille ja käyttämään yrityksen palveluja. Hyvä näyteikkuna on mielenkiintoinen, pysäyttää ohikulkijan, kertoo tarinaa, luo elämyksiä, on katutaidetta kaupungeissa... Ykkösasia on kuitenkin kaupallisuus ja siihen pitää aina pyrkiä.

Onnistuneen näyteikkunan toteuttaminen vaatii hyviä ideoita, suunnittelua ja visuaalisia taitoja. Ideoiden ja suunnittelun jälkeen päästään itse tekemiseen ja toteuttamiseen, sen jälkeen hyvään lopputulokseen. Ideoita voi etsiä ja löytää mistä vaan, joskus ideat vaan ilmestyvät "jostain" tyhjästä... Tai joskus ideoita ei löydy mistään, vaikka kuinka etsii! Pelkät omat ideat ja suunnitelmat eivät kuitenkaan riitä, tarvitaan myös virallisia visuaalisia oppeja ja sommittelun sääntöjä. Muutamia tärkeitä tärppejä hyvän näyteikkunan rakentamiseen ovat:

* määritellään ja huomioidaan kohderyhmä
* toteutetaan AIDA-kaavaa, eli huomio, mielenkiinto, ostohalu ja toiminta (attention, interest, desire, action)
* valitaan yhtenäisen muotokieli, käytetään esim. pyöreitä tai kantikkaita muotoja
* valitaan max. 3 väriä, jotka kulkevat ikkunassa ristikkäin ylhäällä/alhaalla
* hyödynnetään optinen keskipiste, eli paikka, johon katsojan katse kohdistuu ensimmäisenä
* hyödynnetään sommittelussa ja tuotteiden ryhmittelyssä kolmio-malleja, jolloin ikkunaan syntyy katsetta ohjaavat päälinjat ja mielenkiintoinen kokonaisuus
* käytetään ryhmittelyissä paritonta määrä tuotteita tai elementtejä, sillä pariton määrä keventää kokonaisuutta ja lisää mielenkiintoa
* suositaan suoria linjoja, vältetään monimutkaisia viuhkoja ja poimutuksia
* "Less is more" eli keskitytään olennaisiin tuotteisiin ja jätetään turhat "täytteet" pois
* annetaan tuotteille tilaa, ikkunassa pitää olla myös tyhjiä kohtia
* valaistaan näyteikkuna, korostetaan valoilla yksityiskohtia ja luodaan syvyysvaikutelmaa

Näiden oppien perusteella on mielenkiintoista lähteä "kylille" näyteikkunaostoksille, bongaamaan kolmen värin kolmioita ja parittomia määriä!



 

lauantai 23. toukokuuta 2015

Kummasta tekee mieli ostaa?

Itsekin se on tunnustettava, että tuotteiden esillepanolla on suuri merkitys ostohaluihin: kyllä se houkuttaa, kun tuotteet ovat esillä kauniina ryhminä, tyylikkäinä väriyhdistelminä (tai vähemmän tyylikkäinä, mutta silti sopivan räiskyvinä), siististi aseteltuina, tuoteperheet yhteen kerättyinä, valmiiksi ideoituina ja yhdisteltyinä kokonaisuuksina... Tosikauppiaat  tietävät, että kun tuotteet ovat esillä houkuttelevasti, tulee asiakkaiden tehtyä heräteostoksia ja ostettua sellaistakin, mikä ei alunperin ollut mielessäkään. Myös suunniteltuja hankintoja on mukavampi ostaa, kun esillepanoihin on panostettu.

Tein pienen esillepanoharjoituksen huonekaluliikkeessä, jossa käyn välillä tekemässä työkeikkoja huonekalu- ja mattomyyjänä. Koulutuksesta saamieni neuvojen ja oppien mukaan on tärkeää saada tuotteisiin jonkinlainen loogisuus, joka helpottaa ja innostaa asiakasta ostamaan. Katselin matto-osastolla rullalla olevia mattoja ja päätin tehdä niille jotain... Siirtelin samojen tuoteperheiden matot lähekkäin (kollegan kanssa on jo vuosia käytetty termiä "kaverit yhteen"), yhdistelin samansävyiset matot väriryhmiin (vaikka ovatkin eri malleja), järjestelin isommat matot taakse ja pienemmät eteen jne. Aina työ ei välttämättä ole edes kovin iso tai aikaa vievä urakka, tässä tapauksessa aikaa meni alle puoli tuntia, mutta lopputulos on sellainen, että hommaan kannattaa ryhtyä!

Tässä ns. ennen ja jälkeen -kuvat, kummasta valikoimasta tekee mieli ostaa?

Matot ennen...



...matot jälkeen.
Järjestely lisää myös tilantuntua, sillä matto-osaston välialueet avartuivat
ja mattojen lähelle on helpompi päästä. Valikoima näyttää runsaammalta,
esim. kaikki Tähti-matot, valkosävyiset matot jne. ovat omina ryhminään,
eivätkä yksittäiset matot "huku" sekalaiseen valikoimaan.



 
 

lauantai 2. toukokuuta 2015

Kolme karismaattista miestä

Kyllä meitä opiskelijaneitoja hemmotellaan!
Sehän on opittu jo kouluajoilta, että ns. vierailevat tähdet ovat hauskaa vaihtelua tavallisiin koulupäiviin. Tästä ilosta on saatu nauttia kevään aikana kolmena päivänä ja kaikki vierailevat luennoitsijat ovat saaneet minut kuuntelemaan oppejaan ja kokemuksiaan suurella mielenkiinnolla, oli aihe mikä tahansa. Yhteistä näille kaikille luennoitsijoille on se, että he ovat oman alansa huippuja ja he kertovat omasta asiastaan ja osaamisestaan suurella innolla ja ylpeydellä. Nyt tiedän ja ymmärrän, mitä tarkoitetaan karismalla!

Ensimmäinen vierailija oli Odeal-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Olli Lassila. Olli kertoi Odealin Laskutuspalvelusta, jonka avulla voi kokeilla oman liiketoiminnan tai liikeidean mahdollisuuksia ennen varsinaisen yrityksen perustamista. Palvelun avulla voi toimia ns. kevytyrittäjänä, ilman että pitäisi itse huolehtia yritystoimintaan liittyvistä paperitöistä ja byrokratiasta. Asia upposi minuun täysin! Aion varmasti kokeilla palvelua jossain vaiheessa. Olen miettinyt jo pitkän aikaa pienimuotoista sivutoimista yrittäjyyttä ja oman toiminimen perustamista, mutta lopulta asia on aina kaatunut pienimuotoisenkin yritystoiminnan byrokratiaan. Olin siis jo valmiiksi potentiaalista kohderyhmää Ollin Odeal-bisnekselle. Vaikka en olisi etukäteen ollut yhtään kiinnostunut kyseisestä aiheesta, Ollin esityksen ja myyntipuheiden jälkeen olisin luultavasti huomannut tarvitsevani juuri tällaista palvelua! Oli ilo kuunnella (ja katsella!) huipputason myyntimiestä, joka loi ympärilleen positiivista fiilistä ja innostusta kertomalla omasta yrityksestään ja menestyksestään. Siis selkeästi karismaattinen mies!

Toisen vierailijan aihe oli valot ja valaistus. Kuulostaapa innostavalta maanantai-aamulta?!? Aiheesta kävi kertomassa oman alansa huippu, Huittisista maailmalle lähtenyt valosuunnittelija Jani-Matti Salo. Jani-Matti on Kiasma-teatterin valaistusmestari ja kiertää Euroopassa tekemässä valaistussuunnitelmia monenlaisiin projekteihin. Jani-Matti on palkittu Valosäde 2014 -palkinnolla Q-teatterin Ihanat ihmiset -esityksen tila-valo -ratkaisusta. Henkilöesittelyn jälkeen voisi kuvitella, että kyseessä on vanha harmaantunut yliopistoprofessori, mutta oikeasti nyt puhutaan kolmekymppisestä rennosta jätkästä, jolla on huikea tietotaito, kokemus, into ja ammattiosaaminen omasta erikoisalastaan. Kannattaa käydä googlaamassa ja vierailla kotisivuilla www.janimattisalo.com. Kiitos Jani-Matille valaistukseen liittyvistä neuvoista, ne tulevat varmasti käyttöön myös vähän arkisemmissa oloissa kuin mihin hän on työssään tottunut. Olen niin onnekas, kun sain olla kuulemassa Jani-Matin kokemuksista ja ammatista.Taas yksi karismaattinen mies!

Kolmas miesvierailija oli Jarno Toivola, turvallisuusalan kouluttaja ja aikaisemmin myös poliisina toiminut moniosaaja. Päivän aihe oli asiakaspalvelun turvallisuus. Jarno kertoi meille omista kokemuksistaan työelämässä, yhteiskuntamme oikeuskäsityksistä (on oikeasti mielenkiintoista kuulla, miksi omaa kotiaan puolustanut ihminen tuomitaan) ja ammattiensa hyvistä ja huonoista puolista. Koska kyseessä oli turvallisuusalan koulutus, teimme myös muutamia harjoituksia, esim. opettelimme irtautumaan otteesta, jos joku käy käteen kiinni, suojaamaan omaa kehoamme ja työntämään ei-toivotun lähestyjän tehokkaasti, mutta aika yksinkertaisesti irti ja kauemmaksi. Hyödyllisiä taitoja, mutta toivottavasti niitä ei tarvitse itse käyttää koskaan. Jarnon leppoisa olemus, rautainen ammattiosaaminen ja puheen paikallismurre olivat hauska yhdistelmä. Voin kyllä kuvitella, että mies vetää turvallisuuskurssin ronskeille miehille vähän eri otteella, kuin meille asiakaspalvelijanaisille. Kolmas karismaattinen mies!

ps. tässä vielä Wikipedian määritelmä sanalle karisma. Totta joka sana ja sopii täydellisesti jokaiseen kolmeen vierailijamieheen!

Karisma (kreik. χάρισμα, kharisma) on käsite, jota käytetään usein kuvailemaan yksilön voimakasta kykyä viehättää ihmisiä tai vaikuttaa heihin. Yhteiskuntatieteilijä Max Weber on todennut karisman olevan tunteen asia, jota ei voi pohjimmiltaan järjellä selittää. Aiheesta väitellyt Tuomo Takala on arvioinut vaikeasti kuvailtavan karisman viittaavan erityisesti ihmisiin, jotka saavat helposti huomiota ja ihailua; niin sanotun negatiivisen karisman kyseessä ollessa tällainen persoona saattaa kuitenkin vetää puoleensa jopa vihaa. Takala liittää karismaan sellaisia ominaisuuksia kuin "viehkeys, ylenpalttisuus, mielentyyneys, mystiikka, positiivinen energia, viehätysvoima ja sähköisyys."[1]
 

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Mattoja ja värioppia

Tästä se inspiraatio taas lähtee! Nyt on loimi kangaspuissa ja tuli ihan "yllättäen" kiire ja hoppu löytää sopivat ainekset seuraavaan perinteiseen räsymattoon, ns. kiikkalaiseen sekoitusmattoon. Yleensä olen kutonut sekoitusmattoja Huittisten Taitokeskuksessa ohjaajan opastuksella ja värit on sommiteltu hänen värisilmällään, mutta nyt ajattelin pärjätä ihan omin neuvoin.
Aikaisemmin kutomistani matoista pitäisi löytää matonkuteiden järjestyksen logiikka ja somy-koulutuksen värioppiopetuksesta ammentaa silmää miellyttävää värijärjestystä... Lähtökohta ja ideoinnin alku on omista varastoistani löytyvät muutamat sinisävyiset matonkudekerät: sinisen ja sini-turkoosin eri sävyjä ja vähän valkoista, tehosteeksi pieni pilkahdus oranssia (kuvassa näkyy keltainen kerä, mutta päädyin lopulta oranssiin) Olisiko tässä nyt kyseessä väriopin termi väriharmonia (monochrome)? Siis yhden päävärin eri sävyt ja voimakkuudet. Lisään vielä sinisten joukkoon sinisen vastaväriä eli oranssia tehosteväriksi, jolloin muodostuu ns. väriharmonia vastaväriparilla (split complementary). Näinköhän se menee?
Valmiissa työssä aikanaan nähdään, miten värioppi toteutuu ja toimii perinteisessä räsymatossa. Toivottavasti lopputulos palkitsee kutojansa, tässä on vielä monen monta työtuntia edessä...

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kevät - uuden alku

Aloitin maaliskuun alussa vuoden kestävän opiskeluprojektin, johon liittyy myös tämän blogin perustaminen. Blogia on tarkoitus päivittää ns. oppimispäiväkirjana, joten toivottavasti täältä löytyy tulevaisuudessa edistyksellisiä oppimiskokemuksia ja -tuloksia... Jotakin sisustamiseen, somistamiseen ja stailaukseen liittyvää voi olla tulossa!
Opintojen lisäksi blogiin voi päivittyä myös muuta elämääni liittyvää asiaa... Katsotaan nyt, miten bloggaaminen lähtee käyntiin.
Viikonloppuna olen nauttinut ihanista kevätpäivistä, oikeasti ulkona tuntuu jo "kevään kosketus". Lämpimät tuulenpyörteet, ihana valoisuus ja kuivat hiekkatiet saavat taas toiveikkaaksi: kesä on tulossa! Olin jo unohtanut, miten ihanaa aikaa on kevät ja kevään eteneminen kohti kesää. Kevät saa oman mielenkin toiveikkaaksi, taas on tarjolla monenlaista uutta alkua: luonnon uusi kasvukausi, uusi opiskelu, uusia ajatuksia omaan elämään, kangaspuihin eilen rakennettu uusi mattoloimi! Inspiraatio on huipussaan, kun pitkän odotuksen jälkeen pääsen taas kutomaan. Samalla vanhoista vaatteista ja tekstiileistä leikatut matonkuteet pääsevät nekin uuteen alkuun perinteisen räsymaton muodossa. Tästä on hyvä jatkaa!